Nämdö hembygdsgård och bibliotek

Nämdö Hembygdsförening äger och förvaltar Nämdö hembygdsgård. Underhållet av byggnaden görs helt ideellt av föreningens medlemmar. Fastigheten som inrymmer biblioteket ägs av Värmdö kommun och biblioteket drivs av hembygdsföreningen på uppdrag av Värmdö kommuns kultur- och fritidsavdelning.

Hembygdsgården

Hembygdsgården är en fantastisk samlingsplats och navet för många av våra aktiviteter och evenemang. I hembydsgården ryms bland annat en sal med plats för upp till 80 personer plus ett professionellt utrustat kök. Vi medlemmar ansvarar för underhållet av byggnaden, vilket även inkluderar två städhelger i maj och oktober. Alla är välkomna att hjälpa till vid dessa städdagar. Det är också ett bra tillfälle att träffas under trivsamma former där alla hjälps åt med de sysslor som behöver göras inför sommaren respektive vintern. Dagen avslutas med lunch och förfriskningar.

Gratis öppet wifi finns i hembygdsgården. Observera att detta inte är ett säkert, lösenordsskyddat nätverk.

Bild på Nämdö Hembygdsförenings grundare, Sigfrid Jonsson

Sigfrid Jonsson 1895-1983.
1977 gav Sigfrid sina två fastigheter till Nämdö Hembygdsförening vilket ledde till att Nämdö hembygdsgård kunde börja byggas.

Biblioteket

Förutom att förvalta Nämdö Hembygdsgård har föreningen – mot ett kulturbidrag från Värmdö kommun – sen 2009 drivit biblioteksverksamheten i Nämdö skola, ett stenkast från hembygdsgården.

Biblioteket i stora skolsalen består av en avdelning skönlitteratur för vuxna och en mysig hörna med många barnböcker för alla åldrar, både nytt och gammalt. I biblioteket finns också böcker om livet i skärgården från förr och nu samt en mängd faktaböcker. Utbudet uppdateras ca en gång om året och du kan även tipsa om egna önskemål som behandlas via Värmdö Kommuns bibliotek på fastlandet. Biblioteket är en knutpunkt inte bara för böcker, utan fungerar som en informell mötesplats för alla i Nämdöskärgården, bofasta som deltidsboende.

Biblioteket har öppet varje måndag kl 11.00–13.00 under hela året (även röda dagar). För att hålla koll på bibliotekets speciella öppettider, utställningar, bokbåten m.m. se kommande aktiviteter och evenemang eller bibliotekets webbplats. Ibland visas enstaka speciella utställningar och under vissa tider av året är det även utökade öppettider.

Du kan även hitta turistbroschyrer och annan information här, liksom tidigare utgåvor av Nämdö Nu. En dator samt öppet wifi finns i biblioteket. Observera att detta inte är ett säkert lösenordsskyddat nätverk. Även utskrifter (dock ej kopiering) kan ordnas på biblioteket. Fika kan alltid ordnas fram och ibland bjuds det på fikabröd – ibland blir det till och med sopplunch.

För mer information om bokutlåning och hur biblioteket fungerar, kontakta Nilla. För allt som är kopplat till själva byggnaden kontakta styrelsen eller Värmdö kommun

Hyr hembygdsgården till fester och evenemang

Det är möjligt för alla, även icke medlemmar, att hyra hembygdsgården för privata fester och evenemang. Allt från en halvdag till en hel vecka om du så önskar. Byggnaden används regelbundet för konferenser och träning samt bröllop och fester. Det går att få hjälp från lokalbefolkningen med catering, organisation och transport.

  • 80 kvadratmeter stor festlokal
  • Ett välutrustat kök med modern rationell utrustning
  • Dansbana, grill, bord och bänkar utomhus
  • Porslin, bord och stolar för upp till 80 personer
  • Ett extra rum för förvaring mm
  • Två toaletter, varav en är handikappanpassad och med dusch
  • Vi förmedlar även catering, städning, taxibåtar mm.

Vid förfrågningar och bokningar hör av dig på es.fb1597914561hodma1597914561n@dra1597914561gsdgy1597914561bmeh1597914561.

Priser

Folkbokförd som betalat medlemsavgift

Halvdag400kr
Heldag800kr
Dygn vard.1000kr
Dygn helg2500kr

Ej folkbokförd som betalat medlemsavgift

Halvdag600kr
Heldag1200kr
Dygn vard.1500kr
Dygn helg5000kr