Kontakt & kommunikation|in English

Nämdö hembygdsgård och bibliotek

Nämdö Hembygdsförening äger och förvaltar Nämdö hembygdsgård. Underhållet av byggnaden görs helt ideellt av föreningens medlemmar. Fastigheten som inrymmer biblioteket ägs av Värmdö kommun och biblioteket drivs av hembygdsföreningen på uppdrag av Värmdö kommuns Kultur- och fritidsavdelning.

Hembygdsgården

Hembygdsgården är en fantastisk samlingsplats och navet för många av våra aktiviteter och evenemang. I hembydsgården ryms bland annat en sal med plats för upp till 80 personer plus ett professionellt utrustat kök. Vi medlemmar ansvarar för underhållet av byggnaden, vilket även inkluderar två städhelger i maj och oktober. Alla är välkomna att hjälpa till vid dessa städdagar. Det är också ett bra tillfälle att träffas under trivsamma former där alla hjälps åt med de sysslor som behöver göras inför sommaren respektive vintern. Dagen avslutas med lunch och förfriskningar.

Gratis öppet wifi finns i hembygdsgården, men observera att detta inte är ett säkert lösenordsskyddat nätverk.

Biblioteket

Biblioteket rymmer över tusen böcker för både vuxna och barn och har naturligtvis utmärkta skrifter och böcker om livet i skärgården från förr och nu. Utbudet uppdateras regelbundet, och du kan även tipsa om egna önskemål som vi behandlar via Värmdö Kommuns bibliotek på fastlandet. Biblioteket stöds också av Norrtälje kommuns Bokbåten. Det är en tjänst som finns tillgänglig under våren och hösten. Biblioteket och två kontor utgör bottenvåningen i den gamla skolan, bredvid hembygdsgården. Byggnaden ägs av Värmdö kommun men verksamheten drivs av hembygdsföreningen.

Biblioteket har öppet varje måndag kl. 11.00–13.00 under hela året. Biblioteket är en knutpunkt inte bara för böcker, utan fungerar som en informell mötesplats för Nämdö skärgård. Det är mer än bara ett utlåningsbibliotek som är öppet två timmar varje vecka, det är en social träffpunkt och ett ställe att diskutera veckans ö-händelser över en fika. Du kan även hitta turistbroschyrer och annan information här, liksom tidigare utgåvor av Nämdö Nu. Ibland visas enstaka speciella utställningar och under vissa tider av året har vi även utökade öppettider.

För att hålla koll på bibliotekets öppettider, utställningar, bokbåten m.m. så kan du besöka vår Facebooksida eller se kommande aktiviteter och evenemang.

Gratis öppet wifi finns i biblioteket. Observera att detta inte är ett säkert lösenordsskyddat nätverk. Även utskrifter och kopiering kan ordnas i biblioteket.

För mer information om bokutlåning och hur biblioteket fungerar, kontakta Nilla. För allt som är kopplat till själva byggnaden kontakta styrelsen eller Värmdö kommun

Hyr hembygdsgården till fester och evenemang

Det är möjligt för alla, även icke medlemmar, att hyra hembygdsgården för privata fester och evenemang. Allt från en halvdag till en hel vecka om du så önskar. Byggnaden används regelbundet för konferenser och träning samt bröllop och fester. Det går att få hjälp från lokalbefolkningen med catering, organisation och transport.

  • 80 kvadratmeter stor festlokal
  • ett välutrustat kök med modern rationell utrustning
  • Dansbana, grill, bord och bänkar utomhus
  • Porslin, bord och stolar för upp till 80 personer
  • Ett extra rum för förvaring mm
  • Två toaletter, varav en är handikappanpassad och med dusch
  • Vi förmedlar även catering, städning, taxibåtar mm.

Vid förfrågningar och bokningar hör av dig på hembygdsgard@namdohbf.se.